De juiste winterslaapzak kiezen

Er bestaan er veel verschillende winterslaapzakken. Deze onderscheiden zich van elkaar in allerlei zaken zoals het isolerend vermogen, de pakmaat, het gewicht, het materiaal van de binnen- en buitentijk, de constructie en de vulling. Doordat een winterslaapzak vaak een relatief hoge prijs en bij correct gebruik een lange levensduur heeft is een winterslaapzak een echte investering. Hierdoor is het belangrijk om de juiste winterslaapzak aan te schaffen.

De meest gekozen winterslaapzak is een winterslaapzak met een mummy-model. Deze slaapzak sluiten het best aan om het lichaam waardoor deze qua isolatie, pakmaat en gewicht efficiënter zijn dan bijvoorbeeld een dekenmodel slaapzak. Het is belangrijk dat een winterslaapzak niet te groot en niet te klein is. Een goed passende winterslaapzak biedt het meeste comfort en isolerend vermogen.

Om een slaapzak met het juiste isolerend vermogen te kiezen moet je goed bedenken tijdens welke omstandigheden je de slaapzak gaat gebruiken. In Nederland zal een winterslaapzak vaak niet nuttig zijn doordat je tijdens Nederlandse winters vaak ook kunt kamperen in een 3-seizoenen slaapzak. Ga je echter in de winter naar koudere gebieden dan is een winterslaapzak wel een must.

De pakmaat en het gewicht zijn ook 2 belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de juiste winterslaapzak. Vaak hebben slaapzakken met een relatief licht gewicht en compacte pakmaat een hogere prijs. Dit doordat deze vaak zijn gemaakt van duurdere materialen zoals een lichtgewichte binnen- en buitentijk en een donzen vulling van zeer hoogwaardige kwaliteit.

Er bestaan ook veel verschillen in het materiaal wat gebruikt wordt voor de buiten- en binnentijk van de winterslaapzak. Zo vinden veel mensen een binnentijk van katoen aangenamer dan een synthetische binnentijk doordat katoen betere vochtregulerende eigenschappen heeft en zachter aanvoelt op de huid dan veel synthetische stoffen. Er bestaan echter ook synthetische stoffen die vrijwel dezelfde eigenschappen hebben als katoen. Wat betreft de buitentijk is het vaak aan te raden om een winterslaapzak aan te schaffen met een buitentijk die spatwaterdicht is en daardoor ook winddicht. Ook kan het een voordeel zijn wanneer de buitentijk een ademende capaciteit heeft.

Er bestaat ook veel verschillende constructies in de ontwerpen van slaapzakken. Om er voor te zorgen dat de vulling goed verspreid blijft over de hele slaapzak is een winterslaapzak voorzien van kamers die gevuld zijn met vulling zoals dons. Doordat bovenin de slaapzak meer vulling nodig is dan onderaan de slaapzak zorgen deze kamers dat het dons correct en efficiënt verdeeld blijft. Winterslaapzakken zijn tevens voorzien van een systeem dat er voor zorgt dat de slaapzak ook op de stiksels die de kamers onderling verdelen isolatie bestaat.

De verschillende functies waarmee een winterslaapzak is uitgerust hebben ook een grote invloed op het isolerend vermogen. Zo zijn veel winterslaapzakken uitgerust met functies die warmteverlies zo veel mogelijk beperken, zoals tochtstroken op de rits, een gevoerde capuchon met trekkoord en een nekkraag.

Een ander erg belangrijk onderdeel aan een slaapzak is de vulling. Deze bestaat normaal gezien uit eendendons of ganzendons. Ganzendons biedt hierbij een beter isolerend vermogen dan eendendons. De kwaliteit van het dons wordt vaak aangeduidt in de vulkracht, of veerkracht, van het dons met de eenheid CUIN. Hoe hoger de CUIN waarde, hoe hoger de veerkracht en het isolerend vermogen van de slaapzak.

Ten slotte hebben vrouwen vaak een slaapzak met een hoger isolerend vermogen nodig dan mannen wanneer zij in dezelfde temperaturen overnachten. Hier dient dus rekening mee gehouden te worden bij het bepalen van het isolerend vermogen van een slaapzak.

Bekijk een breed aanbod aan winterslaapzakken in de webwinkel van Tarp.nl via de link hieronder:

Winterslaapzak kopen