Isolatiewaarde van een winterslaapzak

Vrijwel alle slaapzakken zijn voorzien van een indicatie van de temperaturen waarin de slaapzak kan worden gebruikt. Dit wordt vaak aangeduidt als de minimale limiet temperatuur waarbij de slaapzak kan worden gebruikt, de minimale comforttemperatuur en de maximale limiet temperatuur.

Wanneer een slaapzak bij temperaturen die onder de minimale limiet liggen wordt gebruikt kan dit een direct gevaar van onderkoeling opleveren. Wanneer de slaapzak bij temperaturen onder de comfort-isolatiewaarde wordt gebruikt kan je het in de slaapzak koud krijgen. Wanneer de slaapzak bij temperaturen die hoger liggen dan de maximale limiet wordt gebruikt dan kan je overmatig gaan zweten. Hierdoor kan je de slaapzak waarschijnlijk niet gebruiken met de rits gesloten.

Om een uniforme aanduiding te creëren in de aanduiding van de isolatiewaarde van een slaapzak zijn in Europa slaapzakken vaak aangeduidt volgens de EN 13537 norm. In de Verenigde Staten wordt de ISO ISO 23537-1:2016 vaak gebruikt.

De EN 13537 isolatiewaarde van een slaapzak komt tot stand door de slaapzak onder gecontroleerde omstandigheden te testen met behulp van een test pop. Hierdoor ontstaan er isolatiewaarden die een goed uitgangspunt vormen bij het kiezen van de juiste slaapzak.

Een slaapzak biedt normaal gesproken alleen een goede isolatie aan de bovenzijde. Dit doordat de vulling aan de onderzijde van de slaapzak wordt geplet waardoor de slaapzak aan de onderzijde het isolerend vermogen verliest. Hierdoor is het essentieel dat een winterslaapzak in combinatie met een geïsoleerde slaapmat wordt gebruikt die voldoende isolerend vermogen biedt om gebruikt te worden tijdens de temperaturen waarin je overnacht.

Bekijk een breed aanbod aan winterslaapzakken in de online winkel van Tarp.nl via de link hieronder:

Winterslaapzak